Inkontinence po porodu

Inkontinence neboli únik moči je jeden ze strašáků budoucích maminek i žen v menopauze. Pořádně potrápit dokáže nejen těhotné ženy, ale v období po porodu nebo po více porodech. Obavy z poskoků, kýchnutí nebo pouhé zakašlání. I když se jedná o velmi častý problém, nemluví se o něm příliš nahlas. Nicméně se situace v poslední době trošku zlepšila, ale stejně se této potíži nedostává dostatečné pozornosti médií a veřejnosti.

Co je inkontinence?

Inkontinence je odborným názvem pro únik moči, respektive samovolný únik moči. Příčinou jsou narušené funkce močového měchýře, trubice a obecně dolních močových cest. Tento samovolný únik moči nelze ovlivnit. Způsobuje ho těhotenství a porod, věk, nadváha nebo menopauza a jiné. Dalším důvodem může být nošení těžkých věcí v těhotenství, pokleslé pánevní dno po porodu či rozestup břišních svalů po porodu (diastáza). Důvodem inkontinence po porodu jsou hlavně ochablé svaly pánevního dna. Těhotenství a následný porod představují právě pro tyto svaly extrémní zátěž, která způsobí ochabnutí svalů pánevního dna a z toho může vzniknout problém právě s inkontinencí.

Rozvoj inkontinence po porodu je samozřejmě u každé ženy individuální. Některé ženy nemusí postihnout vůbec, jiné jen na krátkou dobu a v průběhu šestinedělí vymizí a další pro změnu trápí dlouhodobě. V každém případě je potřeba ji řešit a nečekat, že sama odezní. Někdy totiž může skončit až operačním zákrokem, a to většinou v případech, kdy se jí ženě nedaří zbavit ani po 6 měsících po porodu. V tomto stádiu se totiž už pravděpodobně bude jednat o velké poškození pánevního dna, které je potřeba řešit s odborníkem.

Změny v močovém systému po porodu

Močový systém po porodu je zhmožděný, oteklý a překrvený. Často se nedokáže úplně vyprázdnit. Během 5 dnů od porodu žena vymočí až 3 litry moči za den. Ledviny se zmenšují do původní velikosti před otěhotněním během šestinedělí.

Jak léčit nebo se pokusit zmírnit inkontinenci?

Každá žena by po porodu měla začít posilovat svaly pánevního dna. Možné je začít již v porodnici. U přirozeného porodu lze třeba již druhý den a u porodu císařským řezem lze opatrně s posilováním svalů pánevního dna začít druhý týden po porodu.

Cílem tohoto cvičení je opět aktivovat svaly pánevního dna, podpořit zavinování dělohy a vrátit rovnováhu do oblasti malé pánve. Obnovit svalovou paměť a navrátit ji do zdravého stavu a kondice. Cvičení není nijak náročné a při jeho důslednosti a pravidelnosti vede k úspěchům a pokrokům. Dokonce bylo potvrzeno od mnoha žen, že se jim zlepšila celková kvalita života i sexuální život.

Cviky na posílení svalů pánevního dna

Základním cvikem, který vám pomůže s únikem moči po porodu, je zatínání svalů pánevního dna. Vtahujte konečník, pochvu i močovou trubici zároveň. Na tři vteřiny svaly pánevního dna zatněte a na stejnou dobu jej uvolněte. Toto několikrát po sobě opakujte. Obvykle se cvičí 3 x denně, a to v cyklech zhruba deset stahů a uvolnění. Zpočátku stačí krátké stahy a postupně se délka stahů prodlužuje až na deset sekund a všechny cviky jsou v krátkém rozmezí po sobě. Podstatné je nezatínat jiné svaly jako hýžďové svaly, ani nezadržovat dech. Postupně je možné cvik rozdělit na tři doby, kdy vtáhnete méně-více-nejvíce a uvolníte. 

Mám poporodní inkontinenci, co dál?

Než se poporodní inkontinence zbavíme, je ideální si pomoci speciální hygienickou výbavou, která nám nezpůsobí žádné nepohodlí ani neubere na estetickém dojmu. Touto výbavou jsou myšleny pomůcky jako jsou např. speciální vložky s křidélky nebo tenké vložky, které nazýváme intimky. Většina z nich je dnes už prakticky neviditelná, dobře drží, je vhodná pro celodenní nošení a je vyrobena z přírodních materiálů, které nepůsobí jakékoli nepohodlí, účinně pohlcují vlhkost a dobře sedí. Řekněte o svých problémech lékaři a pokuste se zapojit do svého života správný druh cvičení, kde zpočátku omezíte skoky.

Prevence inkontinence

Ano, i inkontinenci lze předcházet a nemusí se jednat jen o cviky na pánevní dno a způsob, jak zpevnit břicho po porodu. Úniku moči je nutné předcházet, a to například dodržováním pitného režimu. Samozřejmostí by mělo být udržování ideální váhy, dostatečný pohyb, léčení chronických chorob a doléčování zánětů močových cest. Určitě také nekuřte a omezte požívání alkoholu. Díky prevenci a pravidelnému cvičení pánevního dna se můžete vyhnout inkontinenci ve vyšším věku.

Zdroje