Jak se donutit cvičit, když jsem pořád unavená: Klíčem je souhra vašeho těla s myslí

Mateřství a péče o dítě s sebou přináší nejen radost ze zázraku zrození života, který máte ve svých rukách, nýbrž také téměř nepřetržitou únavu. Jakmile se rozhodnete začít cvičit, doslova cítíte, že to nezvládnete, protože nemáte sílu ani energii. Ale přece jen to jde!

Mohu cvičit, když jsem unavená?

Než začneme s konkrétními tipy a radami pro vás, odpovězme si ze všeho nejdříve na nejdůležitější otázku, která vás určitě také jako první napadla. Můžete cvičit, i když jste unavená?

Pravdou je, že cvičit i přes únavu můžete, pokud nemáte žádné zdravotní problémy nebo onemocnění, poté je samozřejmě na místě konzultace s vaším lékařem.

Jakmile se však cítíte opravdu extrémně vyčerpaná (což je při péči o novorozeně občas zcela běžné), odpočiňte si a cvičení odložte na další den.

Využijete toho, co se ve vás skrývá

Velmi rychle jsme si jako novopečené maminky zvykly každý den našich životů nějak přežít než prožít, a proto své tělo i mysl bereme tak nějak automaticky, protože při péči o potomka jde vše ostatní přece jen stranou. Abyste se ale donutila cvičit, měla byste ze všeho nejdříve objevit to, co se ve vás skrývá a jakmile to pochopíte, budete na půl cestě k vašemu cíli.

Síla zvyku

Zaručeně jste již někdy v minulosti slyšely o tom, že člověk je nejvíce adaptibilní tvor na světě, ale co přesně tato skutečnost znamená pro vás?

To, že v sobě máte sílu zvyku, která vám zaručí, že jakmile se přinutíte k opakování nějaké nové činnosti (ve vašem případě cvičení), nakonec si zvyknete a přizpůsobíte se této nové aktivitě fyzicky i psychicky velmi svižně a jednoduše. Spojte tuto aktivitu s příjemnou hudbou, na kterou se vždy budete těšit. A pokud máte hlídání pro miminko, máte jedinečnou šanci si udělat čas pouze sama pro sebe.

Vůle funguje jako sval

Další výhodou pro vás je, že se silnou vůlí se člověk nerodí, nýbrž ji během života trénuje jako sval a ta postupně nabírá na síle. Nakonec dokážete cokoliv, co si usmyslíte, protože vaše vůle bude neoblomná a nikdo ji nezlomí.

Využijte toho a od této chvíle ke své vůli přistupujte jako je květině, která potřebuje růst a vy o ni musíte pečovat.

Dopřejte si kofein

Je zajímavé, jak vaše tělo dokáže reagovat na přísun kofeinu, a proto pokud se nedokážete přinutit ke cvičení, využijte síly této látky stimulující vaši centrální nervovou soustavu. Ovšem pokud nekojíte. 

Nepijte kávu hned ráno po probuzení, nýbrž vyčkejte a odložte ji na dobu cca dvaceti minut před začátkem vašeho cvičení. Dáte nám jednoznačně za pravdu, že se budete hýbat lehce a přirozeně jako laňka!

Jaké cvičení je vhodné?

Než se pustíte do jakékoliv fyzické aktivity, zapamatujte si to nejdůležitější, co potřebujete vědět a tím je, že není důležité, jak moc se hýbete, nýbrž to, že se vůbec hýbete a snažíte se o zařazení fyzické aktivity do vašeho života. Naopak se hned ze začátku příliš nenamáhejte, abyste brzy neztratila motivaci.

Pilates

Větší tělesná flexibilita, síla a odbourání bolesti – tyto benefity zahrnuje právě cvičení Pilates. I když jste unavená, můžete si doma rozložit cvičící podložku a začít s jednoduchými cviky pomocí video lekcí na internetu.

Běh

Při běhu můžete zažít pocit podobný létání. Budete se cítit volná, neohrožená a plná síly. Zpočátku se věnujte rychlejší chůzi a až poté začněte se samotným běháním, abyste hned v začátcích nepřecenila své možnosti.

Skvělé je, že chodit nebo běhat můžete také s kočárkem!

Protahovací cviky

Díky protažení svalů a bolestivých částí těla se budete cítit jako znovuzrozená. Jakmile pocítíte první benefity strečinku, nebudete se k provedení protahovacích cviků muset už nikdy více nutit, protože motivace bude obrovská sama o sobě.

ZDROJE: