Jak využít tejp při i po porodu

Tento druh permanentní masáže, který působí reflexně na kůži, podkoží, svaly a další struktury, nevyužívají pouze profesionální, nebo rekreační sportovci. Tejpování mohou praktikovat také těhotné ženy, ženy při porodu, nebo bezprostředně po něm. Nejen že tento druh masáží ulevuje od bolesti, ale má mnohem širší využití.

Co je tejp a tejpování?

Tejpování je metoda, při které dochází za pomoci speciálních lepicích pásek k podpoře problémových oblastí (klouby, šlachy, vazy). Kromě využití jako podpůrného prostředku při sportu, jsou tejpy využívány také jako korekční prostředky pro drobné deformace (např. při propadlé nožní klenbě).

Co všechno tejp umí?

  • zmírňuje bolest
  • má blahodárný vliv na nervový a oběhový systém
  • zlepšuje stabilitu kloubů
  • zabraňuje zranění
  • snižuje zátěž poraněných nebo zranitelných tkání
  • brání srůstům
  • ovlivňuje vzhled jizvy
  • urychluje hojení modřin
  • pomáhá odtoku lymfy a tím eliminuje otoky a další..

Tejpy jsou také velmi účinné v těhotenství, při porodu, nebo i po něm. Je ovšem doporučováno poradit se předem se svým ošetřujícím lékařem. Tejp nemá žádné vedlejší účinky.

Tejpování při porodu

Tejpování v průběhu porodu přináší rodičkám velkou úlevu. Během porodu je možné využívat tzv. cross tejp. Tento mřížkový tejp je vyroben z velmi jemné látky. Jedná se o léčebnou techniku, která má kořeny až v dalekém Japonsku a Koreji. Funguje na bázi akupresury a stimuluje klíčové body. To podporuje především kontrakce a zmírňuje bolestivost kontrakcí. Dále lze takto vyvolat alternativně porod podpořením zrání děložního hrdla a stimulovat kontrakce.

Pokud se chystáte do porodnice, přibalte si tejpy s sebou a promluvte si o tejpování a o technikách tejpování během porodu se svým porodníkem.

Tejpování po porodu

Každá matka je šťastná, když na svět přivede zdravé a spokojené miminko. Ovšem po porodu může docházet k různým nepříjemným komplikacím, které lze také řešit pomocí tejpování. Nejčastěji se tejp aplikuje při bolestech zad, na kyčelní klouby a u těhotného bříška, u kterého cítíme velký tah i napětí. Po porodu pak můžeme eliminovat rozestup břišních svalů či zpevnit oblast okolo kýly.

 

Laktace

Tejp může být dobrým pomocníkem i v laktačním období, které každá matka snáší jinak. Při správné aplikaci lymfotejpu (zlepšuje cirkulaci krve a lymfy) lze zabránit nedostatečné laktaci či špatné tvorbě mateřského mléka. Tejpy se umístí na obě prsa tak, aby obsáhly co největší plochu. Díky své elasticitě tejpy zvětší prostor pod kůží a tím umožní lepší průtok mléka a zvýší jeho cirkulaci.

Prsní žlázy

Aplikace lymfotejpu pomáhá také při zduřelé prsní tkáni. Pokud tento problém budete přehlížet, může dojít až k zánětu mléčné žlázy. Při pocitu tvrdosti nebo horkosti v prsou, aplikujte tejp přímo na místo, kde cítíte zduření. V případě, že se vám již zánět mléčné žlázy rozjel, netejpujte!

Císařský řez

Tejpy jsou také pomocníkem při hojení jizev po císařském řezu. Cross tejpy se aplikují po zhojení rány přímo na jizvu. Dochází tak k uvolnění kůže a podkoží, stimulaci receptorů a nervových zakončení. Jizvy se díky těmto tejpům lépe a rychleji hojí a nedochází k případným zánětům.

Otoky

Nejen v průběhu těhotenství, ale i po něm může docházet k otokům v oblasti kotníků a chodidel. I zde se nabízí lymfotejpy, které rozproudí cirkulaci krve a lymfy, eliminují otoky.

Aplikace tejpů

Při tejpování je velmi důležité správné umístění a technika. Nejlépe vám pomůže s aplikací fyzioterapeut či jiný vyškolený pracovník. Návody a videa naleznete na různých kanálech (např. youtube). V každém případě, ať už se rozhodnete pro používání tejpů v průběhu porodu, nebo bezprostředně po něm, nejprve je dobré se poradit se svým lékařem, gynekologem, nebo laktačním poradcem. Všechny zmíněné tejpy jsou volně dostupné a prodejné v kamenných obchodech (převážně v lékárnách), nebo také na e-shopech.

ZDROJE: