Jakým aktivitám je dobré se v těhotenství vyhnout

Těhotenství je pro ženu nejkrásnější, ale zároveň i jedno z nejnáročnějších období v životě. Když žena zjistí, že je těhotná, obvykle je to pro ni jedna z nejdokonalejších zpráv, co kdy zažila, ale také v tu chvíli přichází obavy, co ji v průběhu těhotenství vůbec čeká. Těhotenství trvá 40 týdnů, což je 10 lunárních měsíců. To odpovídá cca 9 kalendářním měsícům a dělí se na tři trimestry. Počítá se od prvního dne poslední menstruace. Ano, je to dlouhá doba a bylo by dobré si ujasnit, čemu by se těhotná žena měla raději vyhnout a co si může nadále v klidu dopřávat. 

Alkohol, cigarety, drogy

Je nutné si zde připomenout, že pití alkoholu se během celého těhotenství nedoporučuje. Je totiž prokázáno, že alkohol se přenáší krevním oběhem do placenty a dále k plodu, což může mít negativní vliv na jeho správný vývoj. Jeho nadměrná konzumace vede k retardaci plodu a k různým vývojovým abnormalitám. Někteří lékaři připouští, že je možné si dát občasně malou skleničku piva, či deci lehkého vína s jídlem či po jídle. Nastávající maminka by měla zapomenout i na cigarety. Obecně platí, že kouření miminkům škodí. Určitě ani nemusíme připomínat, že drogy poškozují plod a mohou způsobit vývojové deformace, sníženou inteligenci nebo předčasné děložní stahy apod. 

Léky a RTG

Všechno, co během těhotenství žena pozře, dostává zároveň i miminko, protože je propojená s plodem ve svém břiše. Proto by sama bez konzultace se svým lékařem neměla užívat žádné léky. Některé léky jsou totiž pro plod škodlivé, některé jsou rizikové jen minimálně. Dnes naštěstí existuje mnoho léků, které vám mohou pomoci, a zároveň neublíží miminku. V případě nutnosti antibiotik v těhotenství také existují antibiotika, která mohou užívat i těhotné ženy. Vždy je ale třeba použití všech léků konzultovat s lékařem, a to včetně vitaminů a bylinek. 

Co se týče rentgenu, je třeba personál rentgenu informovat o tom, že je žena těhotná, aby mohli její bříško ochránit proti škodlivým paprskům. Také se může stát, že žena nenahlásí těhotenství personálu nebo o něm ještě ani neví a rentgen se provede. Ačkoliv jsou rentgenové paprsky pro plod škodlivé, neznamená to nutně, že ho to zrovna v tomto případě jednoho ozáření ohrozilo. Těhotná žena by se také neměla vědomě vystavovat kontaktu s infekčními chorobami (exantémová či horečnatá onemocnění, chřipky a podobně).

Jídlo a pití

Těhotná žena by neměla držet žádné diety, pokud se nejedná např. o diabetičku. Měla by se snažit připravovat si pestrou a vyváženou stravu a vybírat především kvalitní potraviny. Měla by omezit pálivá jídla, kávu a černé čaje. Neměla by jíst plísňové sýry, syrové maso, vnitřnosti a další rizikové potraviny. Měla by jíst menší porce a častěji, kvůli pálení žáhy. Rozhodně by se neměla držet starých babských pořekadel, že těhotná má jíst za dva. 

Sport

Pokud je žena před těhotenstvím zvyklá sportovat, není problém ve sportu pokračovat. Obecně se nedoporučuje cvičit v 1.trimestru, kvůli možnému potratu. Po dobu těhotenství by těhotná měla brát v potaz svůj nynější stav a vyhnout se sportovním aktivitám, které nejsou v těhotenství doporučované.  Těmi jsou např. jízda na koni, lyžování, jízda na kolečkových bruslích, potápění, nesprávné cvičení s velkou zátěží, jízda na kole, míčové hry, běh a další. Těhotná by neměla dlouhodobě zadržovat dech a její tepová frekvence při cvičení by neměla přesahovat 140 tepů za minutu. Ve 3.trimestru se nedoporučuje cvičení v poloze na zádech, kvůli možným nevolnostem z útlaku dolní duté žíly.

Domácí práce

Rozhodně není vhodné zvedání těžkých předmětů. Další potencionálně riziková činnost je práce s chemikáliemi např. při malování nebo čištění odpadů. Tyto látky bývají těkavé a není vhodné, aby nastávající maminka tyto látky inhalovala. Co se týče mytí okem a věšení záclon, tak tady je potřeba si uvědomit, že v těhotenství často dochází k výkyvům krevního tlaku, které často vedou k závratím a někdy i mdlobám, proto je dobré, aby se maminky těchto činností vyvarovaly, kvůli riziku případného pádu.

Opalování

Kůže v těhotenství je mnohem citlivější než normálně a na sluneční paprsky může pokožka reagovat výskytem tmavých pigmentových skvrn vlivem hormonů. Dlouhodobý a úmyslný pobyt na přímém slunci se těhotným nedoporučuje. Krátkodobý pobyt na slunci by proto měla žena plánovat spíše v dopoledních nebo pak již v pozdních odpoledních hodinách, kdy nehrozí přehřátí organismu. Vždy by měla mít pokrývku hlavy a měla by být namazaná opalovacím krémem. Samozřejmě by neměla zapomínat na pitný režim během celého dne. S opalováním souvisí i chození do solária. V tomto případě nejsou průkazné studie, že by solárium plodu přímo škodilo, ale na druhou stranu není přínosné ani pro maminku, ani pro miminko. Je tudíž nedoporučováno.

Sex

Pokud má žena bezproblémové těhotenství, může mít sex kdykoli se na něj bude cítit. Ke konci je nutné brát ohledy na větší bříško, které nesmí být při sexu utlačováno. Sexu by se měla žena vyhnout, pokud má rizikové těhotenství nebo je zde riziko krvácení. Dále pokud má nějaký zánět. Také při odtoku plodové vody by již sex neměl být provozován.

Těhotenství není nemoc

Zdravá žena s fyziologickou graviditou nemá de facto žádná omezení. Každá z žen se cítí v těhotenství úplně jinak, a proto se nedají udělovat žádné univerzální rady! Nejdůležitější pravidlo tedy zní – vezměte rozum do hrsti a poslouchejte své tělo.

Zdroje