Kdy mohu začít cvičit sama a kdy pod dohledem fyzioterapeuta: Vše, co potřebujete vědět

Žijeme v blahobytu, avšak uspěchaná a rychlá doba si vybírá svou daň na zdravotních problémech lidí. Pravděpodobně také vy neznáte žádného člověka ve svém okolí, který by si někdy nestěžoval na své zdravotní potíže nebo ho občas netrápila bolest zad. Jak postupovat, pokud chcete začít cvičit? A kdy je potřeba svěřit se do péče fyzioterapeuta raději než fitness trenéra?

Kdy cvičit sama?

Jestliže vás neobtěžují žádné zdravotní neduhy, vaše pohyblivost je výborná a toužíte po zpevnění vaší postavy nebo zhubnutí pár kilogramů. Před první návštěvou fitness centra se předem informujte o tom, jak cvičit jednotlivé svaly na těle a co před, během a po tréninku pít nebo jíst.

Proč zařadit před silovým cvičením aerobní trénink?

Před každým silovým cvičením ve fitness centru je vhodné se zahřát a zařadit cca 20 minut aerobního tréninku, a proto také naleznete v každém fitness centru tzv. kardio zónu. Můžete zvolit svižnou chůzi na běžícím páse nebo oblíbený spinning.

Kdy cvičit pod dohledem fyzioterapeuta?

1. Když cítíte bolest

Jednoznačně tehdy pokud pociťujete bolest na svém pohybovém aparátu. Je víceméně přirozené po dlouhém stání dostat křeče do nohou nebo při spánku na nekvalitní matraci pociťovat bolest v bedrech, avšak zpozornit byste měla tehdy, pokud je vaše bolest trvalá (chronická), stupňuje se nebo je nezvladatelná. V tuto chvíli je na místě začít cvičit pod dohledem zkušeného fyzioterapeuta.

2.Když jste začátečník

Fitness centrum je skvělé místo pro zkušeného sportovce a znalce silového tréninku, avšak vy jako začátečník byste měla začít cvičit pod dohledem fyzioterapeuta, protože je ze všeho nejdříve důležité zaměřit se na koordinaci pohybů, správné dýchání a také postoj při provádění cviků.

Fyzioterapie také dokáže posilovat všechny svaly ve vašem těle komplexně, zatímco fitness cvičení se zaměřuje na jednotlivé svaly zvlášť (stehna, ramena, trapézy apod.).

3.Když máte poporodní komplikace

Jednou z nejčastějších potíží u žen po porodu je rozestup břišních svalů či diastáza. Zkušený fyzioterapeut vám ukáže, jak pomocí cvičení aktivovat hluboký břišní sval a zároveň se také dozvíte, jak není vhodné při tomto zdravotním problému cvičit (nedoporučují se například klasické sedy-lehy).

4.Když jste rodila císařským řezem

Při plánovaném císařském řezu je vhodné navštívit fyzioterapeuta ještě před operací, protože vám sdělí důležité informace o prvních dnech péče o sebe sama po narození vašeho miminka. Dozvíte se například to, jak pečovat o jizvu, jak vstávat z postele a pohybovat se či chodit bez větších bolestí.

FAQ: nejčastější otázky a odpovědi

Co to je fyzioterapie a kdo je fyzioterapeut?

Pojem fyzioterapie a fyzioterapeut slýcháváte zejména během těhotenství často, víte však doopravdy, co to znamená?

Fyzioterapie je zdravotnický vysokoškolský obor zaměřující se na pohybový aparát člověka a fyzioterapeut je oborník, který řeší potíže s pohybovým aparátem. Pomocí správných a osvědčených postupů dokáže ulevit od bolestí, ať už se jedná o bolesti kloubů či zad.

Jak často navštěvovat fyzioterapii?

Jestliže vás trápí chronické bolesti, bude nutné docházet za fyzioterapeutem v pravidelných intervalech co 14 dní. Jakmile si však sama osvojíte správné pohybové návyky, můžete frekvenci návštěv snížit.

Bude fyzioterapeut cvičit za mě?

Mnoho pacientů se mylně domnívá, že při návštěvě fyzioterapeuta si odpočinou na lehátku, zatímco fyzioterapeut bude provádět cviky místo něj. Tak to však nefunguje. Bez vašeho aktivního zapojení a následného cvičení také doma bohužel své zdravotní problémy vyřešit nemůžete.

Jaký je rozdíl mezi fyzioterapií a rehabilitací?

Především ten, že rehabilitace v sobě zahrnuje komplexní péči několika odborníků řešící váš problém (masér, lékař, fyzioterapeut atd.), zatímco fyzioterapie je zaměřena pouze na jeden konečný problém, který je nutno vyřešit pouze s pomocí fyzioterapeuta jako jediné odborné osoby.

ZDROJE: