Kdy začít cvičit po císařském řezu: Důležité je nic neuspěchat

Ačkoliv někteří lidé porod císařským řezem podceňují, jedná se ve skutečnosti o náročnou břišní operaci, která s sebou nese řadu možných komplikací a také pooperační bolesti, a proto je více než důležité vědět, kdy a jak začít po císařském řezu cvičit, protože čím dříve se dostanete do formy, tím lépe pro vaše tělo i psychiku. Jdeme na to!

Proč stav po císařském řezu nepodceňovat?

Ze všeho nejdříve je nutné si uvědomit, že jste právě prošla náročnou operací a je na místě dodržet určitá opatření, která se k ní vážou.

Během císařského řezu totiž chirurg vede skalpel skrze 6 vrstev tkání včetně svalů, a proto je zotavování po tak náročné operaci mnohdy bolestivé a je nutné začít se cvičením s pokorou.

Kdy můžete začít cvičit?

Doporučená doba pro začátek cvičení je 6 až 8 týdnů po císařském řezu, a to pouze za předpokladu, že se během pohybu cítíte dobře, komfortně a bez bolesti.

Během pravidelných lékařských kontrol můžete nejvhodnější dobu pro začátek cvičení konzultovat také se svým gynekologem, který váš zdravotní stav zná nejlépe.

Jak začít cvičit?

Většinou není problém vůbec začít, nýbrž vědět jak. Mnoho žen se totiž po porodu císařským řezem fyzické aktivity spíše obává a představuje si, že cvičení by mohlo způsobit například natržení rány nebo jiné potíže. Stačí však začít pomalu a při dobrém pocitu postupně přidávat na intenzitě pohybových aktivit.

Svižná chůze

Nejvhodnější fyzickou aktivitou po porodu císařským řezem je začít s pravidelnou a svižnou chůzí. Zároveň tím také spojíte užitečné s příjemným, protože každá maminka (i miminko) si užívá procházky s kočárkem v parku nebo v přilehlém okolí.

Jóga

Jednodušší jógové sestavy vám pomohou s posílením břišních svalů a zároveň také zajistí relaxaci pro vašeho ducha i patřičné protažení ztuhlého těla po porodu.

Jakmile se začnete cítit lépe, můžete navštívit lekce hot nebo power jógy a vypotit přebytečná kila, kalorie i stres.

Cviky na posílení pánevního dna

Mezi nejčastější a nejvhodnější cvičení na posílení pánevního dna se řadí tzv. Kegelovy cviky, jež dostaly své pojmenování po uznávaném gynekologovi.

Kegelovy cviky můžete provádět opakovaně během dne, a to i když zrovna sedíte a kojíte své miminko, protože se jedná o záměrné stahování svalů uvnitř pánve. Nejlépe toto místo poznáte, když zastavíte močení – přesně tento sval tedy procvičujete během Kegelových cviků.

Proč cvičit právě pánevní dno?

Již během těhotenství jste zaručeně minimálně jednou slyšela pojem pánevní dno.

Díky správným cvikům předejdete nejen stresové inkontinenci (velmi častá potíž po porodu děťátka, jedná se o únik moči při kašli nebo například kýchnutí), nýbrž také podpoříte rychlejší zahojení jizvy a minimalizujete riziko dalších poporodních komplikací, které mohou po porodu císařským řezem nastat.

Na co si dát během cvičení pozor?

Vždy během cvičení zohledněte svůj aktuální zdravotní stav a v případě jakékoliv potíže neváhejte s návštěvou svého lékaře, který vám dokáže nejlépe doporučit další postup. Existuje také soubor všeobecných pravidel, na co si dát během cvičení po porodu císařským řezem pozor:

  • Ihned po skončení šestinedělí si nevybírejte cvičení s tvrdým dopadem, jedná se zejména o aerobic, běh nebo například oblíbený jumping.
  • Jestliže cítíte bolest, přestaňte a nepřetěžujte se. Pooperační rána se brzy zacelí a vy se budete moct časem opět vrátit ke svým oblíbeným i zcela novým sportovním aktivitám. Nic vám neuteče.
  • Nezvedejte nic těžšího, než je vaše miminko a na čas zapomeňte na silový trénink ve fitness centru.

ZDROJE: