Vliv cvičení na kojení: Je pohybová aktivita vhodná a na co si dát pozor?

Jako nově učiněnou maminku vás pravděpodobně po celý den provází množství obav, otázek i stresu a také touha vrátit se co nejdříve k původnímu vzhledu svého těla. Nejdůležitější je však v tuto chvíli zdraví vašeho miminka, a proto vás bude zcela jistě zajímat, zda ovlivňuje cvičení kojení a pokud ano, tak jakým způsobem. Je vůbec fyzická aktivita během celé doby laktace vhodná?

Mohu při kojení cvičit?

Kojení je přirozenou a významnou součástí mateřství, a proto logicky přemýšlíte nad tím, zda můžete cvičit, aniž byste ohrozili mateřské mléko nebo vaše miminko nijak nestrádalo. A my pro vás máme dobrou zprávu, proto veškeré obavy můžete hodit za hlavu!

Cvičení nijak zásadně neovlivňuje mateřské mléko

Ačkoliv jste si možná všichni do této chvíle mysleli pravý opak, tak pravdou je, že cvičení během kojení nijak neovlivňuje tvorbu ani množství mateřského mléka. Po cvičení se však může na krátkou dobu změnit hladina kyseliny mléčné, kterou mateřské mléko přirozeně obsahuje, a to může lehce ovlivnit jeho chuť (bude více hořké), nikoliv však vitamíny a další prospěšné látky v něm. Děje se tak zejména po velmi intenzivní zátěži.

Výhody cvičení během kojení

Obecně je cvičení během kojení doporučováno, protože jeho přínosy jsou významné pro psychickou pohodu matky dítěte. Zároveň také platí fakt, že lepší menší pohyb než žádný. Posilováním prsních svalů se pozitivně ovlivňuje tvorba mléka.

Méně stresu, více radosti

Jakýkoliv pravidelný pohyb má pozitivní vliv na vaši psychiku a kdy jindy potřebujete nabrat trochu psychické síly více, než právě po porodu vašeho děťátka? Díky cvičení během kojení zmírníte stres, zlepší se vám nálada, a dokonce můžete také eliminovat riziko vzniku poporodní deprese pomocí vyplavení endorfinů.

Rychlejší shazování těhotenských kil

Kojení spaluje kalorie a když k němu přidáte také pravidelný pohyb, začnou se dít doslova zázraky! Zrychlí se váš metabolismus, kila začnou ubývat rychlostí blesku a získáte také více energie, která se vám bude hodit při nočním kojení a vstávání…

Zvyšuje hladinu prolaktinu

Cvičení pomáhá zvyšovat hladinu prolaktinu, což je hormon zodpovědný za nastartování kojení, a především ovlivňuje také jeho následnou produkci.

Proč může začít miminko mléko odmítat?

Jelikož neexistují žádné nevýhody a tedy důvody, proč byste neměla během kojení cvičit, měly by vás zajímat pouze doporučení a rady na co si dát pozor, aby vaše miminko mléko neodmítalo. Jaké mohou být příčiny odmítání mateřského mléka, jakmile se začnete věnovat cvičení v průběhu kojení?

Pocení na prsou po cvičení

Pot k fyzickým aktivitám neodmyslitelně patří, avšak při kojení může být jedním z důvodů, proč vaše miminko odmítá mateřské mléko. Dbejte tedy na to, abyste po každém cvičení ze svých prsou smyla pot, protože posléze vaše miminko nebude cítit nic kyselého, co by narušilo jeho oblíbenou rutinu se svou maminkou.

Nakojte miminko těsně před cvičením

Toto doporučení je důležité proto, abyste nejen necvičila s těžkým poprsím, ale zároveň také z toho důvodu, že po cvičení je vhodné alespoň 60–90 minut počkat s dalším kojením. Těsně po fyzické aktivitě se totiž vyplavuje kyselina mléčná a mateřské mléko tak získá dočasně hořkou chuť, která by vašemu miminku nemusela vyhovovat.

Jak cvičit během kojení?

Často maminky zajímá, jak co nejefektivněji během kojení cvičit a zároveň tím nevyčerpat veškerou sílu, kterou následně budou potřebovat k péči o svého potomka. Je to jednoduché. Zvolte takovou pohybovou aktivitu, na kterou jste byla zvyklá před těhotenstvím nebo začněte lehce a jednoduše. Na cvičení si pořiďte kvalitní podprsenku s velkou oporou.

Chůze

Jedná se o nejpřirozenější a nejvhodnější pohyb nejen během celého těhotenství, nýbrž také po porodu vašeho dítěte. Spojte užitečné s příjemným a užijte si pravidelné procházky s kočárkem.

Plavání

Během těhotenství ženy plavání spíše odkládají, a proto je nyní ideální čas konečně vyrazit do bazénu a protáhnout své tělo. S plaváním začínáme nejdříve 6 týdnu po porodu.

Jóga

Díky pravidelným lekcím jógy zpevníte své tělo i zklidníte mysl a časem zahodíte veškerý stres stranou. Zapište se na lekce, během kterých se můžete učit také správně meditovat nebo dýchat.

ZDROJE: