Jak si vyšetřím diastázu

Diastáza

Diastáza je lékařská diagnóza a také označení pro rozestup přímých břišních svalů vedoucí od hrudní kosti ke sponě stydké. Musíme také ještě rozlišit rozestup a opravdovou diastázu, jakožto lékařskou diagnózu. Rozestup může být velký od 0,6 do 2 cm. Zatímco za diastázu je považován rozestup větší než 2 cm. Je nutné podotknout, že rozdíl mezi rozestupem a diastázou je i v její šířce, hloubce a míře obtíží. V těhotenství je ovšem rozestup zcela přirozený (fyziologický) jev, a to v důsledku zvyšování nitrobřišního tlaku při růstu plodu v děloze. Do šesti měsíců po porodu by se měl sám zatáhnout. Pokud se tomu tak nestane, bude potřeba problém řešit se svým lékařem, který pacienta odešle na fyzioterapii.

Nepříjemným následkem diastázy můžou být bolesti beder, vypouklé bříško, problémy zažívání a pánevního dna spojené s únikem moči, kýla.

Vyšetření diastázy

Mnohé ženy ani nevědí, že by se jich diastáza mohla týkat. O to více je třeba diagnostiku diastázy nepodceňovat. Kontrolu rozestupu břišních svalů provádí gynekolog hned při kontrole po šestinedělí. Pokud je něco v nepořádku, doporučuje nápravu břišní stěny za pomoci fyzioterapeuta. Vyšetření diastázy se provádí aspekcí – tedy pohledem nebo palpačně – hmatem. Dále také může lékař provést SONO – nebo přesněji řečeno ultrasonografii, tomografii, anebo magnetickou rezonanci.

Sonografie – neboli ultrazvukové vyšetření je neinvazivní zobrazovací metoda, která využívá vysokofrekvenčních zvukových vln k zobrazení orgánů a tkání lidského těla.

Tomografie – nebo také CT (výpočetní tomografie) je vyšetřovací metoda, která využívá rentgenových paprsků. Není to ovšem jako obyčejný RTG. Rentgenka rotuje okolo těla pacienta, který je tak ozařován postupně z různých úhlů po celém obvodu těla.

Magnetická rezonance je vyšetření, které využívá velmi silného magnetického pole k zobrazení tělových orgánů a struktur.

Samovyšetření diastázy

Rozestup či diastázu si můžete také vyšetřit doma sami. Projevem může být vypouklé břicho, objevení stříšky nebo propadliny při aktivaci břišního svalu. Základním vyšetřovacím cvikem je, kdy si lehnete doma na zem na záda a pokrčíte nohy. Zvedněte ze země hlavu a ramena. Tím zatnete své břišní svaly. Jemně vtiskněte prsty mezi hrany přímého břišního svalu a zjišťujte funkci, šířku a hloubku rozestupu (mezery) po celé délce. Za zjevný rozestup můžete považovat šířku na cca dva prsty. U menšího rozestupu je velká šance, že se postupem času zatáhne sám. U většího je nutné zajít za svým ošetřujícím lékařem a zkonzultovat s ním další potřebná vyšetření a následnou léčbu. Další vyšetřovací metoda spočívá v aktivaci bříška při zvednutí jedné či obou dolních končetin vleže na zádech. Při rozestupu se nám ukáže stříška na břiše.

Rozhodně nevyšetřujte diastázu moc často

Měli byste brát ohledy na vaši duševní pohodu a také na vaše břišní svaly. Nevyšetřujte se každý den. Jelikož je vazivo elastické, rozvolníte ho tímto častým vyšetřováním ještě více. Tato diagnóza je běh na dlouhou trať a výsledky bohužel nejsou vidět za jeden den. U někoho to může být měsíc nebo i rok. Je třeba velké odhodlání a mnoho trpělivosti.

Dopomozte zacelení rozestupu

  • Hlídejte si váhu – obezita má totiž vliv především při ukládání tuku mezi orgány.
  • Zvedat a ulehat přes bok, nikoli přes přímý břišní sval.
  • Snažte se o správné držení těla – tím je myšleno jeho vzpřímení, nastavení páteře, pánve, žeber, kyčlí, kotníků.
  • Cvičte! Je nutné se naučit aktivovat nitrobřišní tlak, začít posilovat pánevní dno a zapojit nejhlubší břišní sval transversus. Necvičit sklapovačky.
  • Správně dýchejte – přes dech aktivujte bránici a pánevní dno, čímž učiníte žebra pohyblivější, svaly uvolněnější.
  • Protahujte se, uvolněte zatuhlé svalstvo.
  • Pokuste se mít správné pohybové návyky, které přenesete do běžného dne. Miminko zvedáme přes hluboký dřep.
  • Tejpování

Samozřejmě je třeba své tělo připravit již před těhotenstvím a samotném vzniku diastázy. Hýbejte se – před, během i po těhotenství. Pro vaše tělo a váš organismus bude jakýkoliv problém s diastázou méně náročný.

Zdoje