Zpět do formy po porodu: Harmonizujte své tělo i duši pomocí osvědčených cvičení

Celé dlouhé těhotenství je ukončeno porodem, ze kterého si odnášíme nejen různorodé zážitky a vytoužené miminko, nýbrž také touhu být co nejdříve zpět ve své původní formě. Jak se tedy co nejrychleji dopracovat ke své vytoužené postavě a jaký by měl být přesný i bezpečný postup, aby vám formování postavy přinášelo radost?

Kdy začít se cvičením po porodu?

Záleží na tom, zda jste rodila své dítě spontánně nebo císařským řezem, protože každý z těchto dvou způsobů porodu má svá určitá specifika, kterými se musíte řídit během zahájení očekávaného formování vaší postavy.

Spontánní porod

Jestliže za sebou máte úspěšný spontánní porod, můžete začít s jednoduchým cvičením 12-24 hodin po porodu. Záleží však vždy na tom, jak se cítíte a zda nemáte žádné poporodní komplikace. Cílem takto brzkého cvičení je podpora laktace, stahování dělohy, povzbuzení krevního oběhu a urychlujete návrat do původní kondice. Od 2.-3. týdne po spontánním porodu můžeme začít s cvičením pánevního dna. Intenzivnější cvičení zařazujeme po ukončení šestinedělí.

Císařský řez

Jelikož za sebou máte náročnou břišní operaci, při které je veden řez několika vrstvami vašeho břicha včetně svalů, je nutné dát si se začátkem cvičení poněkud na čas. Od 6.dne po operaci je vhodné se pokládat na bříško, kdy podpoříme zavinování dělohy. 3 týdny po císařském řezu je možné začít s posilováním pánevního dna a prsních svalů. Všeobecně doporučená doba pro lehké cvičení je po skončení šestinedělí, vyčkat však v případě potíží můžete i déle. Důležité je také neprovádět ihned náročné silové cviky a začínat pomalu až po 3 měsících po císařském řezu.

Proč je důležité dostat se zpět do formy?

Možná jste se až do této chvíle mylně domnívaly, že dostat se zpět do formy je nutné pouze kvůli vzhledu vašeho těla, které nevypadá stejně jako před početím vašeho miminka. Ve skutečnosti však dostat se zpět do formy po porodu znamená mnohem více než jen fyzickou krásu. Nejvíce totiž po narození dítěte trpí psychika ženy.

Dostaňte do formy své psychické zdraví

Jakmile začnete s fyzickým cvičením, všimnete si totiž změny také ve své psychice. S péčí o novorozené miminko totiž přirozeně přicházejí také starosti a psychické vypětí během probdělých nocí i dní může vést až k rozvoji poporodních depresí. Nepodceňujte proto cvičení a zajistěte si tak formu pro své tělo i duši.

Jak cvičit po porodu?

Tak jako má správné načasování při zahájení fyzické aktivity po porodu svá určitá specifika podle toho, zda jste rodila spontánně nebo císařským řezem, je rovněž doporučováno také mírně odlišné cvičení. Odlišné je také cvičení s rozestupem břišních svalů či dokonce diastázy, kdy se začíná s aktivací bráničního dýchaní a s posilováním šikmých břišních svalů. Vybrali jsme pro vás proto pouze ty druhy cvičení, které jsou pro oba porody stejně vhodné a kterým se díky tomu můžete věnovat v každém z jednotlivého druhu porodu.

Aerobní trénink

Nejedná se o nic složitého. Aerobní trénink ve skutečnosti znamená, že během cvičení dochází ke spalování tuků, tedy hubnutí a také díky aerobnímu tréninku posilujete své srdce. Mezi nejčastější cvičení patří svižná chůze, bruslení, cyklistika nebo také oblíbená turistika. Opakem je silový trénink, při kterém z těla odcházejí především cukry.

Cvičení pánevního dna

Jedná se o záměrné zatínaní pánevního svalstva a následné uvolnění. Při každém cviku vtahujete konečník, pochvu a močovou trubici. Tento cvik můžete cvičit několikrát denně s prázdným močovým měchýřem a pravidelným dýcháním. U cvičení se nesmí zatínat hýžďové svaly. Pokud budete aktivovat pánevní dno pravidelně, vyhnete se například obávané stresové inkontinenci neboli úniku moči a sestupu dělohy. 

Klasická jóga

Jak už také jistě víte, jóga harmonizuje tělo i ducha, což je po porodu více než potřebné. Pokud tedy cítíte, že je na místě vypnout občas také hlavu, zvolte jakoukoliv lekci jógy pro začátečníky, kde k vám budou lektoři shovívaví a ukážou vám, jak se uvolnit a vypustit každodenní stres.

Hormonální jóga

S hormonální jógou však začněte opravdu až po porodu dítěte, protože není doporučováno ji provádět během těhotenství. Poté se však dočkáte odměny ve formě zlepšení vašeho libida, zmírnění stresu i zkvalitnění vašeho spánku.

Hot jóga

Jak už název tohoto druhu jógy naznačuje, pravděpodobně se pěkně zapotíte, zapojíte všechny svaly těla a vypotíte přebytečné kalorie.

ZDROJE